София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Раковски в очакване на Папа Франциск

На 6 май Светият Отец ще отслужи литургия в града

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Град Раковски очаква Папа Франциск. На 6 май Светият Отец ще отслужи литургия в града и ще даде първо причастие на 200 деца. Над 50 000 вярващи от страната и чужбина се очакват да пристигнат за визитата на папата в Раковски.

Очаква се Светият Отец да бъде в Раковски между 10-10:30ч. Той ще дойде по ул. "Михаил Добромиров". Първата спирка ще бъде на автогарата в квартал "Генерал Николаево". Оттам с папамобила ще бъде пътят на Светия Отец до пред площада на "Генерал Николаево".

Кметът на община Раковски Павел Гуджеров обясни, че има асфалтирана рампа и предстои да бъдат премахнати паркинг ограничителите. Той допълни, че металните ограждения ще служат за обособяване на пътя на Папа Франциск към църквата, както и са предвидени сектор за родители, за хора в неравностойно положение.

В църквата "Пресвето сърце Исусово" ще могат да влезнат около 700-20, 700-30 човек, но по думите му площадът е достатъчно голям, за да събере 7-10 000. Кметът уточни, че идеята на видеостените е да направят съпричастни всички хора на площада към случващото се в църквата. На площада ще има и 4 пропусквателни пункта на МВР.

След светата литургия и светото причастие, Светият Отец отива с папамобила към църквата в квартал "Секирово" - "Св. Архангел Михаил".

В понеделник в града през главната улица Пловдив-Стряма-Раковски през главния път ще може да се влиза до 9:00ч., а след това, влизането ще бъде от град Брезово и село Шишманци.