София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Рамон Фонсека: „Кантората е жертва на вътрешна хакерска атака“

Собственикът на „Мосак Фонсека“ ще поиска разследване

8 годиниКрими 5 Боряна Райчева

Адвокат Рамон Фонсека, от чиято кантора изтекоха панамските документи, заяви, че ще поиска разследване дали фирмата му е станала жертва на вътрешна хакерска атака, съобщава Ройтерс.

Той заяви, че кантората му не е извършила незаконни действия, не е унищожавала документи, нито е помагала на някого да укрива доходи, да не плаща данъци или да пере пари.
Барак Обама също коментира изтеклите документи. Президентът на САЩ определи укриването на данъци като световен проблем и изтъкна необходимостта от по-строги мерки в законодателството, както и от засилване на международното сътрудничество в тази област.
Обама изрази неодобрението си от наскоро приетите в щатите нови мерки за предотвратяване на укриването на данъци от американски мултинационални компании, които не плащат данъци, като преместват централата си в чужбина чрез придобиване на предприятия.
Панама от своя страна заплаши с ответни действия, след като Франция обяви, че ще я включи отново в черния списък на страните, които не оказват сътрудничество в данъчната сфера. Панама е готова да съдейства във всяко разследване, свързано с изтеклите документи от "Мосак Фонсека", но се твъди, че за нито една панамска компания не е установено да е извършила престъпление.