София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Рашидов: БНТ е държавна медия с държавен бюджет

"Има нужда от нов медиен закон"

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Медийният закон много отдавна няма нанесени поправки. От социализма досега времето се промени. Има нужда да се направи нов медиен закон, за да се гарантира свободата на медиите. Закони не се правят "против", а "за". Това коментира бившият министър на културата и настоящ председател на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов.

По думите на Рашидов медиите не разбират едно нещо. Свободата на словото не е запазена марка на медиите. Това е право на човека. Младите хора не знаят какво значи да си лишен от свобода на хората. Трябва да се разбере каква е разликата между свобода и слободия, коментира Рашидов.

Все повече хора не гледат медии, защото не знаят кой и защо им говори, допълни още той, като коментира, че фалшивите новини са "бичът" през последните години.  

Рашидов е убеден, че мандатите на генералните директори на БНР и БНТ са твърде кратки. В момента те са по 3 години, а трябва да са поне 5 години, убеден е бившият министър на културата.