София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РАСИСТКИ И АНТИРАСИСТКИ РЕАКЦИИ В АВСТРАЛИЯ

Австралийците направиха опит да избегнат разпространението на расовата омраза

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

 

В Австралия вече има прояви на расистки настроени към мюсюлманите, след като въоръжен ирански бежанец взе заложници в кафене в центъра на Сидни, съобщава агенция „Ал Джазира“. Затова австралицийците се включиха в социалните мрежи в знак на солидарност с мюсюлманската общност в страната и в опит да се противопоставят на антимюсюлманските реакции.
Заради неяснотата в мотивите на нападателя и издигнатото знаме, което прокламира исляма по време на обсадата на кафенето, австралийците създадоха канал в Туитър, в опит да покажат солидарност към мюсюлманите и да прекъснат възможните расистки прояви. Каналът придоби популярност и в световен мащаб, а комисарят по въпросите на расовата дискриминация в Австралия Тим Саутфомсън заяви, че е окуражен от кампанията. Самият той добави запис в канала, който гласи "нека да не позволим на страха, омразата и разделението да триумфират". Същевременно повече от 40 мюсюлмански групи вече осъдиха това, което се случи в Австралия и излязоха с официална декларация, в която пише: "осъждаме всеки опит да се отнеме невинен живот или да се внушава страх и ужас в сърцата им".