София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Расте броят на загиналите след голямото земетресение в Албания

Най-пострадали са Дуръс и Туман

4 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Силното земетресение със сила 6,4 по скалата на Рихтер, което удари Албания в ранните часове на 26 ноември е взело живота на поне 35 души, като ранените са стотици, а в страната има и множество срутени сгради, пише тиранското издание Albania Daily News.

Множество жертви бяха открити във втория ден от спасителните операции от службите, които се опитват да открият оцелели под отломките на срутените сгради, предаде БГНЕС.

Това беше най-мощното земетресение в страната от десетилетия и то предизвика огромни щети по адриатическото крайбрежие на Албания, като най-пострадали са Дуръс и Туман. Множество вторични трусове последваха разрушителното земетресение, като най-скорошното от тях беше с епицентър на 24 километра от Дуръс и 42 км от Тирана и със сила от поне 5,3 по скалата на Рихтер.

Според правителствени източници, 45 души са били спасени, след като са били открити под отломките. Макар да се очакваше операциите да продължат и през нощта в засегнатите региони, въпреки лошото време, по непотвърдена информация те може и да трябва да бъдат временно преустановени заради новото земетресение.