Гледай
на живо
Vox Populi

Равносметка на бойните спортове през 2019 г: 314 медала

Това обявиха от Националната асоциация по бойни спортове

Националната асоциация на бойните спортове направи равносметка за изминалата 2019 година. Стана ясно, че състезателите ни по бойни изкуства са спечелили 314 медала само от европейски и световни първенства във всички възрастови групи. Председателят на асоциацията Димитър Ангелов заяви, че това е най-голямата спортна организация от този тип в България.

През 2019 г. Мария Оряшкова влезе в историята на европейските игри като единственият спортист, който участва в два спорта - борба и самбо. Състезателката ни е била 9 пъти европейски шампион и 5 пъти световен шампион, носител на годишната награда "Златен пояс" на Асоциацията по бойни спортове. Тя каза, че има мечта не само да участва на Олимпийски игри, но да спечели и медал.

През 2019 г. България успя да се издигне в топ 10 на най-добрите в кикбокса. Страната ни има и европейски шампион по карате киокушин в лицето на Кристиян Дойчев, който през декември стана и втори в света на Световното първенство по бойното изкуство в Казахстан. Спортистът ни определи изминалата година като много успешна и сподели плановете си за настоящата спортна година.

За втора поредна година Асоциацията връчи петте си награди "Златен пояс". Отличените са: за най-добър спортист Кристиян Дойчев, европейски шампион и световен вицешампион по карате киокушин; за най-добра спортистка Албена Ситнилска, световна и европейска шампионка по таекуондо ITF и по кикбокс; за треньор на годината Радослав Пенов, шотокан карате-до и за "Вярност в традициите" Петър Драгоев, вицепрезидент на Българската федерация по Ушу.