София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Равносметката от Мюнхен: 10 души убити и 16 ранени

Нападателят е 18-годишен германец от ирански произход

8 годиниКрими 14 Боряна Райчева

Равносметката от стрелбата в търговски център в Мюнхен е 10 души убити, включително нападателят и 16 ранени. Нападателят беше намерен мъртъв в странична уличка и вероятно се е самоубил.

Мюнхенските прокурори съобщиха, че извършителят е страдал от депресия и е бил на психиатрично лечение. Следователите отдават предпочитание на версията, че нападателят е бил побъркан.

Шефът на полицията в Мюнхен подчерта и че престъплението и неговият извършител нямат абсолютно никаква връзка с бежанския проблем. От полицията обаче смятат, че има връзка между снощното нападение и норвежкия масов убиец Андерш Брайвик.

Разследващите съобщиха, че тийнейджърът е роден и израснал в Мюнхен. За нападението той е използвал 9-милиметров пистолет Глок 17. Предполага се, че се е сдобил с него по нелегален начин, защото серийния номер на оръжието бил изтрит. У младежа полицаите открили около 300 куршума.

Нападателят е действал сам. Засега мотивите му не са ясни, но няма информация действията му да се свързани с терористични организации.

По-рано днес в. „Билд“ съобщи, че германската полиция е обискирала жилището на младежа, а баща му е бил задържан.

Канцлерът Ангела Меркел свика извънредна среща на германския съвет по сигурността, за да бъде обсъдена стрелбата и да бъдат предприети необходимите мерки.

В Бавария днес беше обявен ден на траур, в памет на жертвите.

Съпричастност към станалото в Мюнхен изразиха редица световни лидери, включително съболезнования бяха поднесени и от Иран.

Иранските власти осъдиха терористичната атака в Мюнхен. "Днес борбата срещу тероризма под всякаква форма и навсякъде е сериозна и спешна необходимост на международната общност и човешката съвест и следва да бъде приоритет на всички народи и обект на внимание по време на международните срещи, заяви представителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми,се казва в изявление, публикувано на интернет страницата на Министерството на външните работи на Иран.

По-рано американският президент Барак Обама поднесе съболезнования за жертвите на нападението в Мюнхен и предложи подкрепа на германските власти.
Външните министри на Великобритания и Турция Борис Джонсън и Мевлют Чавушоглу осъдиха атаките и обявиха подкрепа за Германия в борбата й с тероризма.
Бойко Борисов заяви, че българската държава е солидарна с народа и правителството на Германия.