София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Разбиха две престъпни групи, печелили милиони

Занимавали са се с фалшиви документи и трафик на хора

6 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Две организирани престъпни групи, действали на територията, както на страната, така и извън нея и занимаващи се с фалшификация на документи и трафик на хора,  са печелили  милиони годишно от дейността си, това съобщиха на пресконференция представители на специализирана прокуратура и ГДБОП. 
 
При първия случай става дума за  българска група, която е работила съвместно с друга в Албания. Основната й цел е била създаването на фалшиви документи за лица от албански произход, с чиято помощ те да преминават в Западна Европа и САЩ. Освен с подправката на документи, лицата са се занимавали и с фалшификация на банкноти.
 
Общият размер на сумите, генерирани за година, от тази престъпна група възлиза на около 10-15 милиона евро съобщиха още от ГДБОП и Прокуратурата и допълниха, че сред нейните членове има и знаково лице от подземния свят, което също е задържано, но отказаха да го назоват. Дейността си групата е извършвала у нас на територията на Пловдив, Русе, Сливен и София.
 
При второто разследване се касае за  незаконен трафик на бежанци, които са прекарвани към страни от Западна Европа. По този случай са обвинени пет лица, като двама от тях са с парична гаранция, а останалите трима са задържани. Дейността и на двете е продължавала с години, като те не са имали връзка по между си. Общият брой на лицата, обвинени и по двата случая е дванадесет души