София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Разбиха престъпна група за усвояване на еврофондове

Бизнесдама от Перник е в основата на схемата

6 годиниКрими 6 Боряна Райчева

Разбиха организирана престъпна група, занимавала се с усвояване на средства от еврофондове. Повдигнати са обвинения на трима участници в престъпната схема.

При специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, проведена на територията на Перник, Радомир и с. Ракеловци, са претърсени пет адреса. Оттам са иззети множество документи, печати на нотариуси и други доказателства за престъпната дейност на организираната престъпна група, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Според събраната до момента информация, тя е създадена през 2015 г., а неин лидер била бизнесдама от Перник, неколкократно осъждана, в т.ч. за злоупотреби с фондове от ЕС. Дамата е организирала регистрацията на лица от ромски произход като земеделски производители, изработвала проектите и всички други необходими документи, за да кандидатстват и да спечелят финансиране по мярка 112 на „Програма за развитие на селските райони“ – „Създаване на стопанства на млади фермери“.

Разследващи разкрили, че ръководителката е получила сумите от наетите бенефициенти, платила им по свое усмотрение, а огромната част от средствата разпределила между участниците в групата. На обвинените са наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“, в размер съответно на 50 000 лв., 25 000 лв. и 5000 лв.