София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Раздадоха наградите Оскар

„Формата на водата“ спечели четири статуетки

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Най-голямата нощ на Холивуд приключи!  90-те награди Оскар са раздадени, а звездите преминха по блестящия червен килим в "Долби тиътър".  Джими Киммел бе домакин на вечерта за втори пореден път.

„Формата на водата“ на Гилермо Дел Торо е големият победител на тазгодишните Оскар-и с цели четири награди – за най-добър филм, режисура, сценография и оригинална музика. Филмът имаше общо 13 номинации. Дел Торо грабна наградата и за най-добър режисьор.

В речта си, роденият в Мексико режисьор заяви: "Аз съм имигрант. И през последните 25 години живея в страна, която е наша. Част от нея е тук, част от нея е в Европа, част от нея е навсякъде. Защото мисля, че най-великото нещо, което изкуството прави и това, което прави нашата индустрия, е да изтрие линиите в пясъка, когато светът ни казва да ги направим по-дълбоки ".

Наградата му беше връчена от Ема Стоун, която продължи „традицията” от миналата година да изтъква колко са номинираните жени в категорията за режисьор.

Другият претендент за „Най-добър филм” – „Три билборда извън града” също беше награден в две категории. Франсис Макдорманд и Сам Рокуел очаквано грабнаха статуетките за „Най-добра актриса в главна роля” и „Най-добър актьор в поддържаща роля”.

Франсис Макдорманд, спечели златната статуетка с портрета си на майка, търсеща справедливост за убитата си дъщеря в "Три Билборда извън града" и направи драматична позиция за равенство между половете в Холивуд.

Тя благодари на "всеки човек в тази сграда" и на сестра си, преди да помоли жените номинирани в залата да застанат. - Огледай се - каза тя. "Всички имаме истории, които да разказваме и проекти, за които се нуждаем от финансиране".

Носител на Оскар за „Главна мъжка роля“ е актьорът Гари Олдман. Призът дойде за великолепното му превъплъщение в британския министър-председател Уинсън Чърчил във филма "Най-мрачният час".

Джордан Пийл грабна награда за оригинален сценарий за филма "Бягай" - филм, съсредоточен върху расизма в либералните бели предградия.

Ето и пълният списък на наградените от тазгодишната церемония в „Долби тиътър“:

Най-добър филм: „Формата на водата”

Най-добър актьор в главна роля: Гари Олдман („Най-мрачният час”)

Най-добра актриса в главна роля: Франсис Макдорманд („Три билборда извън града”)

Най-добър актьор в поддържаща роля: Сам Рокуел („Три билборда извън града”)

Най-добра актриса в поддържаща роля: Алисън Джани („Аз, Тоня”)

Най-добър режисьор: Гилермо Дел Торо за „Формата на водата”

Най-добър оригинален сценарий: Джордан Пийл за „Бягай”

Най-добър адаптиран сценарий: „Назови ме с твоето име”

Най-добър чуждоезичен филм: „Фантастична жена”

Най-добър анимационен филм: „Коко”

Най-добър късометражен анимационен филм: „Скъпи баскетбол”

Най-добър игрален късометражен филм: The Silent Child

Визуални ефекти: „Блейд рънър 2049”

Монтаж: „Дюнкерк”

Саундтрак: „Формата на водата”

Песен: „Запомни ме” от „Коко”

Дизайн на продукция: „Формата на водата”

Операторско майсторство: „Блейд рънър 2049”

Дизайн на костюми: „Невидима нишка”

Грим и прическа: „Най-мрачният час”

Звуков монтаж: „Дюнкерк”

Звуков мишунг: „Дюнкерк”