София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Раздор в малката коалиция преди евровота

НФСБ обяви, че няма да се явява на изборите заедно с ВМРО

пропускане
5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Раздор в малката управленска коалиция. По-малко от четири месеца преди провеждането на предстоящите европейски избори през май, от Национален фронт за спасение на България в нарочна декларация обявиха ,че спират преговорите за общо явяване с ВМРО на предстоящия вот.
 
"В последните дни, за пореден път, станахме обект на медийни атаки от нашия коалиционен партньор ВМРО, завоалирани като фалшива загриженост за  бъдещето на коалицията", заявиха в декларация от НФСБ.
 
Като пример за тази атаката от партията на Симеонов посочват, че 18 януари по време на провело се  в Казанлък събитие на ВМРО, лидерът на формацията и вицепремиер Красимир Каракачанов си позволил да дава оценки на партийните позиции на своите партньори за избор на нов боен самолет, които определил като „несериозни“.
 
 "За разлика от него, ние не определяме като „несериозен“ пълния обрат в позицията му по същия въпрос. Коалиционните отношения изискват уважение и приемане на чуждото мнение.", пишат още в декларацията си Национален фронт за спасение на България.
 
В текста на публикувания документ се посочва още, че Каракачанов бил упрекнал партньорите си, че  са „се ослушвали“, когато  той решил „да се захване“ с "циганския въпрос", въпреки категоричната подкрепа изразена от Симеонов в позицията ме дадена   на 17 януари в интервю за държавната телевизия.
 
"Припомняме, че Каракачанов като вицепремиер по обществения ред и сигурността, остана пасивен и безмълвен при по-взривоопасните конфликти в Асеновград и кв. „Шекер махала“ в Пловдив. Етническите сблъсъци бяха предотвратени с активната намеса на Валери Симеонов (тогавашен вицепремиер - не по сигурността) от местната власт и МВР."- пишат още от НФСБ.
 
От партията на бившия вече вицепремиер Симеонов обвиняват партньорите си от малката коалиция и в плагиатство, като заявяват, че ВМРО преписвали техните идеи, посочени в програмата им.
 
Поради всички тези причини от НФСБ са категорични:
"Националният изпълнителен комитет на НФСБ, преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите за Европейски парламент, като изисква от ръководството на ВМРО адекватно обяснение за горепосочените медийни изяви", завършват декларацията си от партията на Симионов.