София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Разглеждат ветото върху Закона за военно разузнаване

Текстовете ще бъдат обсъдени в Комисията за контрол над службите за сигурност

4 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

Комисията за контрол над службите за сигурност ще проведе заседание днес следобед, по повод разглеждането на президенското вето върху Закона за военно разузнаване.
 
Припомняме, че ветото беше наложено от Румен Радев на 5 август. Мотивите на държавния глава тогава бяха ,че с промените в нормативния акт се дава възможност цивилно лице да оглавява Служба „Военна информация“. нещо, с което Радев обясни, че не е съгласен.
 
Според  президента ръководителят на службата трябва да притежава необходимите качества,изразшващи се в специфични познания и професионален опит. Те биха спомогнали за  адекватното изпълнение на основните и задачи, свързани не само с добиване на разузнателна информация, но и  информация, необходима, както за  отбраната на страната, така и за защита на националната сигурност, се сочеше още в мотивите на държавния глава.
 
Предидентът е на мнение, че с предложения модел се нарушават принципите и възниква риск за  централното управление.