София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Разкриха схема за склоняване към проституция

4 лица са задържани, иззети са скъпи автомобили и часовници

пропускане
5 годиниКрими 8 Боряна Райчева

В Специализираната прокуратура днес се проведе брифинг, на който стана ясно, че вчера са били задържани четири лица, част от организирана престъпна група за трафик на жени с цел склоняване към проституция. Информацията изнесоха гл.комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП и прокурор Димитър Петров, шеф на Специализираната прокуратура.

Престъпната група е действала от юни месец т.н. до задържането на лицата вчера.

В хода на процесуалните действия са иззети изключително скъпо струващи вещи – скъпи часовници, 8 автомобила на обща стойност 1.5 млн. лева. Всички от тях са модели 2019 или 2019 г.

Задържаните лица са водили охолен начин на живот. Момичетата са били привличани към престъпната група по следната схема. Лицата са обикаляли заведения по Черноморието и са симулирали любовни отношения с момичета, които впоследствие са били отвличани и изкарвани зад граница – в Австрия и Германия. Първият сексуален акт е бил записван от престъпниците и след това момичетата са били заплашвани, че записите ще бъдат разпространени, ако откажат да проституират.

Гл. комисар Спиридонов заяви, че склоняването към проституция в същността си е особено гнусен акт и припомни, че страната ни по принцип е източник на такива момичета.

Печалбите от проституцията са отивали при сутеньорите, за самите момичета не е оставало почти нищо. Те са притежавали изключително оскъдни финансови средства. В банковата сметка на едното момиче е имало 60 хил. лева, като то изобщо не е подозирало за наличието на сумата.