София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Разораха дюните на къмпинг "Смокиня"

Част от тях са безвъзвратно унищожени

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Проверка на регионалната инспекция по околна среда в Бургас показва, че дюните на къмпинг "Смокиня'' са унищожени от тежка техника. Министерството на туризма също ще започне проверка. За момента обаче, още не е ясно кой е разорал дюните.

Булдозер е разорал цялата плажна ивица и е натрупал камари с пясък пред караваните и бунгалата. Част от екопътеката, водеща към плажа, е демонтирана, а една от дюните е пресечена от тежката машина.

Директорът на бургаската екоинспекция направи повторен оглед, след като справка в кадастъра показала, че близо 300 кв. м от разровените дюни са на територията "пясъчен плаж", който е държавна собственост.

Терените, на които са разположени каравани и бунгала, са частна собственост, а плажът е отдаден на концесия. По закон концесионерът трябва да се грижи целогодишно за състоянието на пясъчната ивица.

Още от 1984 г. това място е защитена територия "Пясъчни дюни" и разораването се наказва, заявиха от екоинспекцията. Законът предвижда от 1000 до 10 000 лв. глоба за този род нарушения.

От инспекцията казаха, че заличаването на дюната няма как да стане без знанието на концесионера, но до момента никой не желае да свидетелства.