София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Разпадналата се връзка с НАП взема още жертви

Запечатват нови пет магазина във Велинград заради проблема

пропускане
5 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Нови пет търговски обекта във Велинград ще бъдат запечатани от Националната агенция по приходите за срок от четиринадесет дни. Това съобщиха за телевизия "Евроком" потърпевшите търговци. Причината за е липсата на постъпили дневни отчети в приходното ведомство за период от около  десет месеца  назад.
 
В няколко наши излъчени през миналата седмица материала по темата Ви разказахме подробно за това как търговците са санкционирани за нещо, за което на практика нямат вина.
 
Според разпоредбите на наредба Н-18 за работата на фискалните устройства, от търговците тях се изисква да сключат договор с фирма, лицензирана от държавата,която да изгради връзката с приходното ведомство. Видно от показаните документи такива договори има и те не са с изтекъл срок. 
 
Отново според изискванията на нормативния текст при три неизпратени дневни отчета, би следвало апаратите да блокират автоматично, това обаче не се е случило по неизвестни причини.
 
Предвид всички тези данни, които поставят търговеца в абсолютна невъзможност дори да се осъмни, че има някакъв проблем, НАП налага санкции - запечатване на обектите за срок до 30 дни и до 2 000 лева глоба. В края на миналата седмица от ръководство на агенцията заявиха, че проблемът със сигурност не е в техния съврър.
 
"В конкретния случай по никакъв начин не водят следите до някакъв софтуерен проблем или неработоспособност на системите на НАП и това категорично беше потвърдено през последните два дни. Главната причина за случилата се ситуация е в комбинацията на софтуер и хардуер на фискалното устройство и предстои да се изясни дали и каква роля в тази ситуация имат сервизните организации, които обслужват тези фискални устройства." обясни в телефонен разговор ръководителят на пресцентъра на НАП Росен Бъчваров 
 
Няколко дни по-късно, без да е ясно кой точно е виновен за разпадналата се връзка, от ведомството продължават да запечатват обекти на търговци, които все още се питат каква е отговорността им, след като са направили абсолютно всичко, което законът им вменява като задължение.
 
Представители на местни фирми дори твърдят, че има тенденциозно отношение спрямо Велинград  и че при разговорите им с данъчни служители, последните са им разказали, че такива проблеми с връзката има в цяла България. На другите места обаче се изписвали само предписания, докато в техния гард всички обекти се запечатват за минимум 14 дни.
 
Телевизия "Евроком" потърси за коментар по темата  отново пресцентъра на НАП, за да коментират новата ситуация. от там ни обещаха да вземат отношение по темата през утрешния ден. Очаквайте позицията на приходното ведомство в следващите наши емисии новини.