София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Разпит на свидетели по делото „Сарафово“

Втори ден съдът събира свидетелски показания за атентата

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Днес в съда започва третото заседание по делото Сарафово, на което ще бъдат разпитани свидетелите за атентата.  По време на разпита, работилите на летището, ще трябва да си припомнят какво се е случило в злополучния ден на летище Сарафово преди близо пет години и половина.

Вчера по делото бяха разпитани двама свидетели – таксиметровият шофьор, закарал атентатора до летището и тежко пострадала българка.

Шофьорът разказа, че му е направила впечатление раницата, която мъжът сложил до себе си на задната седалка в таксито. По време на пътуването си говорели за антирадара, който изпищял в колата.

Пострадалата екскурзоводка  Данка Георгиева каза пред съда, че тя не е видяла самия взрив, тъй като е била в гръб. „В един момент е проехтял силен звук, а след това жената се е усетила на земята, с лице в асфалта. Неин колега я е отвел надалеч. Спасило я е това, че е била пред автобуса“, разказва адвокатът на Георгиева.

"Закараха ме в болницата. Там някои от израелците започнаха да ми крещят: Ти си виновна! Ти ни каза в кой автобус да се качим! През цялото време търсех къде е Мустафа. Работих с него от 2 години", каза пред съда Данка Георгиева.

След атентата свидетелите се опитват да се възстановят и да продължат напред, но много от тях казват,че са отключили тежки заболявания.

Припомняме, че на 18 юли 2012 година на летището в Сарафово избухна взрив до автобус с израелски туристи. Бомбата отне живота на българския шофьор Мустафа Кьосов и на шестима израелски граждани. 37 души бяха ранените.

Интерпол продължава с издирвънето на подсъдимите Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, за които се смята, че са помогнали на атентатора Мохамед Хасан Ел Хюсейни, който загина при взрива.