София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Разпитани са пътниците, непроверени на „Летище София“

По случая тече проверка на Гранична полиция

6 годиниИнциденти 9 Боряна Райчева

Ръководството на МВР е изискало от ръководството на "Летище София" ЕАД да проведе заседание на Летищния комитет за обсъждане на случая с частен полет, осъществен с петима души на борда.

Регионална дирекция "Гранична полиция" - Аерогари е назначила комисия за извършване на проверка. Резултатите ще бъдат докладвани днес на главния прокурор.

Припомняме, че вчера частен самолет излетя от Летище София без гранична проверка. Пътниците са разпитани в полицията.

В изявление до медиите Владимир Рапонджиев,  изпълнителен директор на „Летище София“ ЕАД, обясни подробности за инцидента.  „Рамп-агентът е направил грешка, а случилото се е поредица от случайности“, каза Рапонджиев и допълни, че служителят, който е с дългогодишен опит в дейността, в момента е с отнет пропуск. „Щом има грешка – ще има наказание, а виновният ще си понесе наказанието“. 

Директорът на летището съобщи, че по случая тече проверка и изрази увереност, че случаят ще остане изолиран.

„Когато кацнахме в Гърция, разбрах, че има проблем. Ние все още не бяхме минали проверката в Гърция, когато ми се обадиха от „Гранична полиция” и ми съобщиха, че сме преминали границата без проверка на пътниците. Аз самият минах проверката и затова не очаквах, че може да стане такова нещо”, обясни за Нова телевизия бизнесменът Мирослав Хинков, собственик и пилот на самолета.

Мъжът обясни, че след като излетели от Габрово и кацнали в София, той излязъл от летището, защото имал работа в столицата. След като се върнал, минал през проверките на „Гранична полиция”, но семейството му го чакало на летището и никой от тях не бил проверен.

„Не попитах останалите членове на семейството ми дали са минали през проверките на летищните власти. Но в края на краищата ние бяхме проверени в Гърция по сигнал на нашите служби. Иначе самите гърци нямаха особено намерение да ни проверяват”, казва Хинков.

На летището на Горна Оряховица, през което са минали на връщане от Гърция, са им връчени призовки за явяване на разпит в София. Към семейство Хинкови няма отправени обвинения. Бизнесменът подчертава, че те не са пречили по никакъв начин да бъде извършена въпросната проверка.