София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Разследващ журналист пребит пред дома си

Работата му е причина за нападението

6 годиниОбщество 16 Боряна Райчева

Разследващият журналист Христо Гешов е бил нападнат и бит пред дома си в Червен бряг в четвъртък вечер. Гешов е автор на журналистически разследвания за корупция и злоупотреба с власт. Полицията разследва случая.

"Чувам стъпки зад гърба ми. В момента, в който решавам да се обърна, не успях да се обърна, защото получих силен ритник в гърба, който ме повали на земята буквално, след което същият този човек, който не успях да видя, започна да ми нанася ритници. Връзвам го на сто процента с разследванията, които съм правил за общинската власт в Червен бряг и по конкретно с разказа за злоупотреби с обществената поръчка "Топъл обяд", която се финансира от ЕС и зависимостите от фирми, с които се е обградил кметът Вълов. Издадено ми е медицинско, подал съм сигнал и до полицията, и до прокуратурата", разказва пред БНР пострадалият.

По негови думи, случилото се със сигурност е свързано с разследвания, които е водел и сигнали подадени от него към компетентните органи срещу местната власт в Червен бряг. В края на март той излезе с отворено писмо, в което обяви, че той и семейството му са обект на натиск и репресия.