София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Разследват Ерменков за деяние с цел тероризъм

Депутатът от БСП пусна новина, че водата в София е отровна

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

ГЕРБ внасят сигнал в прокуратурата срещу Таско Ерменков. Червеният депутат разпространи информация чрез профила си във Фейсбук, че водата в София е отровна. От Столична община веднага опровергаха информацията и успокоиха столичани, че всички показатели на доставяната питейна вода са в норма.

Питейната вода на София е определена като шеста по чистота в Европа, както заради високопланинския ѝ произход, така и заради модерните технологии за нейното пречистване, каза на пресконференция Лорита Радева, председател на екологичната комисия в Столичния общински съвет.

При замервания на над 500 показателя в 78 точки през последните 3 дни никъде няма засечени отклонения в качеството на водата, която София пие. Това каза пред бТВ директорът „Експлоатация и поддръжка” в „Софийска вода” Станислав Станоев. „Получихме множество обаждания от притеснени клиенти от всички райони на София”, призна Станоев. Той обаче подчерта, че качеството на водата се следи непрекъснато, а ключовата инфраструктура като язовирите Искър и Бели Искър, пречиствателните станции и резервоарите са строго охранявани от полицията.

„Това, което е направил депутатът от БСП наистина за мен е недопустимо. Ще изпратя сигналите си до съответните компетентни служби”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Депутатите Данаил Кирилов и Тома Биков сигнализират ДАНС и прокуратура за престъпления по два от членовете на Наказателния кодекс – за разпространяване на невярна и заблуждаваща информация (чл. 326) и за деяние с цел тероризъм (чл.108а).

От ГЕРБ искат и оставката на Таско Ерменков.

Ето какво написа депутатът от БСП във Фейсбук:

Днес ми се обадиха от институции, които уважавам и от приятели, на които вярвам. Допълнително на лични съобщения получих следното съобщение:

"Приятел ми изпрати съобщение: Не пий вода от чешмата. Не я използвай дори за готвене. Отровна е. Вчера научихме, че в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали и в момента водата в софия е ОТРОВНА. От 5 различни, независими един от друг източника знаем инфото, но не можем да го пуснем публично, тъй като институциите мълчат (да не се изложат пред европейците).

Кажи на приятели и близки, поне 1 седмица да не употребяват чешмяна вода. Източникът на идното е сериозен гражданин. Имаме информация, че е запознат и депутат."

След като разбуни духовете в държавата, днес Таско Ерменко заяви, че никога не е казвал, че водата в язовир „Искър“ е отровена.