София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Разследват като „престъпен“ инцидента със самолета на Меркел

Германският канцлер кацна аварийно в Кьолн

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Самолетът на германския канцлер Ангела Меркел, която пътуваше за срещата на Г-20 в Аржентина, направи аварийно кацане в Кьолн. Смущенията в работата на комуникационните системи на правителствения „Еърбъс“ са били установени малко след неговото излитане от Берлин.

Екипажът е бил принуден да използва сателитен телефон за връзка  с диспечерите. Опасност за канцлера не е имало.  

Въпреки факта, че машината се е намирала недалеч от Амстердам, „Еърбъс-ът“ е направил завой и се е върнал към летището в  Кьолн, защото пистата за кацане на летището в Амстердам не е достатъчно дълго. Освен това екипажът е имал опасения, че механизмът за освобождаване на колесника на държавно въздухоплавателно средство може да не работи.

В самолета с Меркел са били финансовият министър Олаф Шолц и група журналисти. Те ще заминат за Буенос Айрес с пътнически полет от Мадрид, съобщиха източници от делегацията им.

Самата Меркел отбеляза високия професионализъм на екипажа на самолета и подчерта, че не се съмнява в надеждността на правителствените машини. 

Германското правителство обаче смята, че зад повредата на самолета може да има и криминален сценарий. Това пише днес  вестник "Рейншиш пост", цитирайки източници от агенциите за сигурност на Германия.

Според публикацията инцидентът първоначално ще бъде считан за "престъпен". В този случай органите по сигурността отбелязват, че разследването ще се води "във всички посоки".

Това не е първият инцидент със самолет на германско правителство. Наскоро, поради повреда с правителствената машина, президентът Франк-Валтер Щайнмайер бе принуден да отложи отпътуването си. През март миналата година самолетът на Меркел се счупи, преди да отлети до Египет.