София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Разследват лидера на опозиционната партия в Гърция за имот в Париж

Става дума за жилище, което е собственост на съпругата на политика

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Официалният представител на правителството на Гърция Димитрис Цанакопулос заяви, че лидерът на най-голямата опозиционна партия, консервативната „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис, е длъжен да обясни по какъв начин съпругата му е придобила жилище в Париж, както и да представи декларация за доходите си.

Съгласно публикация в гръцки вестник, съпругата на Мицотакис притежава в Париж недекларирано имущество, наречено „домът на Волтер“. По данни на медиите, съпругата на Мицотакис през 2006 година не е представила декларация за доходи въпреки, че е била длъжна да го направи.

"Мицотакис трябва да отговори, защо до сега не е представил декларация за доходите на съпругата му. Колко струва имотът, който тя е купила в Париж и откъде тя има пари за покупката на имот. Наистина ли госпожа Мицотакис е съсобственик на компанията на предприемача Папставру, обвиняем в неплащането на данъци за милиони евро“, заяви Цанакопулос на брифинг във вторник.

По думите му, това са законови въпроси, по които опозицията е длъжна да отговори.

Предприемачът Ставрос Папаставру фигурира в така наречения списък на Лагард с гръцки предприемачи, които са заподозрени в неплащане на данъци.