Гледай
на живо

Разследват отравяне на свидетелка срещу Берлускони

33-годишната Имане Фадил била гост на секс партитата на бившия премиер

Италианската прокуратура започна разследване за смъртта на мароканска манекенка, давала показания при едно от разследванията на т. нар. "бунга-бунга" партита на бившия премиер Силвио Берлускони, предадоха агенциите.

34-годишната Имане Фадил е починала на 1 март в болница в Милано, където се лекувала, откакто на 29 януари показала "симптоми на отравяне", съобщи прокурор Франческо Греко, цитиран от италианската информационна агенция АНСА. През 2012 г. Фадил заявила пред репортери, че се страхува за своята сигурност, след като разказала на прокурорите, разследващи евентуалното подкупване на свидетели по делото, че са й били предлагани пари, за да не разкрие какво е ставало на тези партита. През 2015 г.

Върховният съд на Италия оправда Берлускони по обвиненията, че е платил за секс с непълнолетна. Прокурор Греко изрази съжаление, че докато Фадил е била лекувана в болницата "Хуманитас" , от здравното заведение не са съобщили за нейните оплаквания и симптоми, които загатвали за възможно отравяне. Прокуратурата е била уведомена за смъртта на манекенката едва от нейния адвокат.

В цитирано от АНСА изявление на болницата се казва, че тя е предоставила на прокуратурата резултатите от токсикологичните изследвания, когато те са приключили на 6 март. Според неназовани официални източници пробите са показали "комбинация от радиоактивни вещества". Очакват се резултатите от аутопсията.

Според местната преса именно това прикриване на смъртта на младата жена в продължение на цели 5 дни крие редица въпроси, които няма как да не бъдат свързани с делото, по което беше свидетел тя.

За любовта на бившия италиански премиер към жените и за неговите разгулни партита знае вече цяла Европа. Когато обаче през 2011 г. прокуратурата му повдигна обвинения за това, че е плащал за секс на тогава все още непълнолетната проститутка от марокански произход.

По делото бяха идентифицирани 33 жени, които са присъствали на партита в придобилата му порочен имидж вила в Аркоре, край Милано. Според обвинението, базиращо се на заключенията на разследване, продължило няколко месеца, премиерът е имал сексуални отношения с мароканската танцьорка Руби повече от 10 пъти. Това е станало, когато момичето е било на 17 години.