София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Реакциите на българските депутати след решението на британците

Общата позиция: да се помисли за сънародниците ни в кралството

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Урок, решение с последици, добре обмислен ход – множество определения дадоха българските политици на гласувания Брекзит. Социалистите призоваха правителството да помисли за националния интерес и да защити всички 250 хил. българи, живеещи във Великобритания.

Според лидера на левицата е необходимо да бъде направен анализ на ситуацията от наша страна за отражения от решението на Кралството върху българската икономика и бизнес. След него трябва да бъдат взети мерки, които да предотвратят негативните последствия у нас.
За защита правата на българите, живеещи в Англия, заговориха и от АБВ. Ген. Михо Михов беше категоричен, че при всички случаи дипломатическото напрежение след излизане на Великобритания от съюза, ще се засили.
„Развитието и прогресът може би ще бъдат с по-забавени темпове. Нека като граждани, ръководители и участници в този парламент да помислим много сериозно от крайния резултат, какво значи това за живота на българите - 50 или 200 000 хиляди, които живеят там. Видимо нещата и за нашето правителство ще нарастват все повече като национална отговорност”, заяви ген. Михо Михов.

Лидерът на ДПС определи решението на британците като урок за всички политици, от който цяла Европа да се учи и да работи за по-голяма интеграция в съюза.

От „Атака“ пък видяха задкулисен замисъл в решението на Великобритания. Волен Сидеров заподозря военни действия и изрази мнение, че може би България би се чувствала по-добре икономически ако излезе от Европейския съюз.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов е на противоположно мнение. Според него България има далеч по-голяма полза от Брюксел, отколкото Великобритания.