София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РЕЧТА НА ПУТИН „УПЛАШИ РУБЛАТА“ И ТЯ СЕ СТАБИЛИЗИРА

Провежда се ежегодната пресконференция на Владимир Путин

9 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

 

Президентът на Русия Владимир Путин отговори на въпросите на повече от 1300 журналисти. Днес се проведе ежегодната 3-часова пресконференция на най-влиятелния политик в света. Най-важната темата беше започналата в Русия криза и понижаването на рублата.
Въпросите бяха свързани преди всичко с безпрецедентната вътрешна и международна ситуация, в която се намира Русия. След зададен въпрос за кризисната ситуация в държавата и шокиращия спад на рублата, президентът отговори, че до 2 години Русия ще излезе от кризата. Той отбеляза, че нефтът и рублата могат да продължат да поевтиняват, но икономиката ще се приспособява към тези цени. Това води до неизбежно преструктуриране на икономиката. Той заяви още, че решенията на централната банка до момента са правилни.
Припомняме, че банката вдигна основния лихвен процент, а не хвърли на борсата валутно-златните резерви, възлизащи на 8,9 трилиона рубли, за да се стабилизира руската икономика. На въпроса за съдбата на руския газ, Владимир Путин каза, че ако европейските партньори искат да имат постоянни и устойчиви доставки без транзитен риск, ще бъде направен газов хъб.
В Европа няма да има други достатъчни енергийни източници, освен руските, напомни Путин. Той отново посочи, че от този хъб на турско-гръцката граница европейските страни може да взимат газ колкото си поискат, като не спомена нищо за България. Енергийните проекти ще задоволят потребности на Китай, Индия, Япония и други големи страни в региона, обясни Владимир Путин.
По време на пресконференция, борсите отчетоха повишаване на рублата спрямо долара и еврото, след силния спад през последните дни. Руската централна банка обяви, че в понеделник е похарчила 1,96 милиарда долара, за да защити руската валута, с което намесата й от началото на декември на валутните пазари възлиза на 10 милиарда долара.