София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Регистрацията за местния вот е до 11 септември

На изборите ще действа правилото за уседналост

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Регистрацията на партиите и коалициите за явяване на предстоящите местни избори на 27 октомври ще се извърши в периода от 2-ри до 11-ти септември, обяви на нарочна пресконференция говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.
 
Андреев припомни, че на този вот ще действа правилото за уседналост, както на кандидатите за кметове и общински съветници, така и на избирателите. Тази уседналост на лицето трябва да бъда не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите. Това е и причината на тези избори да не се разкриват избирателни секции в чужбина, обясни още председателят на ЦИК.
 
Андреев припомни още, че съгласно последните законови промени вече е допустимо финансиране на предизборната кампания със средства на юридически лица и еднолично търговци.
 
А ето и какви ще са обновените възнаграждения на участващите в секционните избирателни комисии. Председателят ще вземе 100 лв., заместниците му и секретарите 90 лв., а членовете по 80 лв. 
 
Всеки, който е участвал в допълнително обучение обаче ще получи допълнително по 10 лв. За онези представители на СИК, които ще предават книжата в Общинската избирателна комисия, са предвидени и допълнителни суми.