София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Река Янтра излезе от коритото си

Има опасност да залее Велико Търново

5 годиниИнциденти 3 Боряна Райчева

 

Река Янтра излезе от коритото си във Велико Търново. Водната стихия е стигнала до историческата църква „Св. 40 мъченици“ и има опасност да я залее.

 

В момента сме под критичната точка на водата на река Янтра с един метър. Имаме готовност, Гражданска защита от 3 часа са по критичните точки“, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов.

 

Цяла нощ реката е повишавала драстично нивото си, в следствие на интензивните валежи и планинските притоци. За момента няма данни за залети къщи и пострадали хора, но всеки момент се очаква водата да навлезе в двора на църквата-музей.

 

Предприети са действия за поставяне на чували с пясък в ниските квартали на града, които имат за цел да предпазят имотите на хората.

 

Обстановката в община Елена е нормализирана, след като поройният дъжд от вчера нанесе щети в три села и части от общенския център.