Гледай
на живо
Vox Populi

Рекорден спад на работните места във Великобритания

На фона на засилената несигурност около Brexit

Броят на работните места в икономиката на Обединеното кралство е паднал през III тримесечие. Броят на свободните работни места намалява на годишна база. В същото време растежът на заплатите се забавя.
Коефициентът на безработица през юли-септември е спаднал до 3,8%, достигайки минимума от началото на 1975 г., сочат данните на Националната статистическа служба (ONS).
В същото време броят на работещите британци е намалял с 58 хил. до 32,753 млн. Това е максималният спад от март-май 2015 г. Анализаторите очакват още по-рязко намаляване - с 94 хиляди.
Броят на безработните намалява с 23 хиляди до 1 306 милиона души.
Заплатите, включително бонусите през юли-септември, се увеличават с 3.6% на годишна база след увеличение от 3.7% през юни-август.
Ръстът на средната работна заплата без бонусите също възлиза на 3,6%.
Броят на гражданите на ЕС, работещи във Великобритания, нараства само с 0,3% на годишна база.
Броят на свободните работни места през август-октомври възлиза на 800 хиляди, в сравнение с 853 хил. година по-рано. Намалението на свободните работни места в годишно изражение е най-голямото от края на 2009 г.
Данните показват отслабване на пазара на труда на фона на засилената несигурност около Brexit и предстоящите избори във Великобритания.
Банката на Англия също понижи прогнозите за икономически растеж и инфлация във Великобритания.