София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Рекордно кратки дебати по вота на недоверие

Аргументите на управляващи и опозицията се изчерпаха за по-малко от 90 минути

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Вторият вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“, внесен от БСП по тема „Сигурност“ ще остане в парламентарната история с рекордно кратките си дебати. Мотивите на опозицията Корнелия Нинова изчерпа в рамките на 20 минути, а общото време нужно на народните представители, за да изложат аргументите си „за“ и „против“ беше по-малко от час и половина. Знаковите отсъствия бяха тези на премиерът Борисов и на депутатите на пария „Воля“ на Веселин Марешики, чийто представител все пак влезе за малко в зала, за да обясни липсата на колегите си с аргумента, че вота е несъстоятелен и колегите му имат предпочитат да се занимават с реалните проблеми на хората.
 
Лидерът на БСП започна изказването с изброяване на  примерите за липсата на сигурност в страната, най-пресният от които, случил се часове преди началото на дебата.
 
 
Последваха и обвинения от страна на опозицията в посока за липсата на сигурност и във финасовата стабилност на стараната, което доведе до разгорещен спор с представителите на управлението по това кой как чете докладите на „Олав“ и тълкува думите на главния прокурор.
 
 
Критика от страна на вносителите на вота имаше и относно сигурността по границите. За да защити позицията си Нинова се опита да илюстрира противоречията в думите на премиерът Борисов относно преминалите през България мигрантии, но беше спряна.
 
 
А е то как самият премиер, който не присъства в залата,  зает със конференцията за сближаване на заплатите в Европа, в която взе участие, коментира дебатите по днешния вот:
 
Дебатите по втория вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“ предстои да бъде гласуван  от депутатите този петък от 9:00 часа. Към момента „за“ свалянето на правителството са обявили, че ще гласуват БСП и ДПС, като напусналият редиците на левицата Спас Панчев, който от днес вече е независим народен представител, също обяви, че ще даде гласа си в подкрепа на доскорошните си съпартиици.