София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ремонт на ремонта

Градинката на СУ все още не е готова

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Ремонт на ремонта ще има и на градинката "Св. Климент Охридски“ между Софийския университет и парламента.

Според главния архитект на София Здравко Здравков там имало редица грешки, които обаче били на изпълнителя, а не на проектанта. Той направи внезапна проверка на място и не остана никак доволен от това, което видя.

Близо половин година продължава "ремонтът на ремонта" на столичната ул. "Граф Игнатиев", проблем имаше и с плочките пред храма "Свети Седмочисленици". Положението не е по-добро и в градинката "Кристал“, а сега се оказва, че и тази пред Ректората скоро няма да бъде отворена за софиянци.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че още през февруари строителният надзор е дал подробни предписания за отстраняване на нередностите при ремонта на градинката "Св. Климент Охридски“, както и подробен списък за отстраняването им. Това изискване обаче не било спазено от изпълнителя.

На 14 март в Столичната община е получено писмо от изпълнителя, че са готови. Надзорът обаче е проверил и е заявил, че предписанията му не са спазени и дефектите не са отстранени. А Фандъкова отсече, че не е доволна от заключителния етап на ремонта.

„Спирам строителните дейности в зоната около площад „Ал. Невски“, докато изпълнителят на ремонта „ПСТ Груп“ не отстрани некачествено извършени дейности, констатирани многократно – съобщи Фандъкова в страницата си във Фейсбук. – До отстраняване на забележките не спира да тече срока за изпълнение на договора. Надявам се, че това ще накара изпълнителя най-накрая да си свърши качествено работата и да мобилизира нужния ресурс от работници.“
Кметът нарича „абсурдно“ твърдението, че в този вид градините „Кристал“, „Св. Климент Охридски“ и части от тротоарите по ул. „Московска“ и бул. „Васил Левски“ са „напълно готови“. 


Ремонтът на градинката стартира на 2 юли миналата година за срок от 365 дни. Договорът е на стойност 17,8 млн. лв. за цялата "Зона 4", която обхваща още пространството около "Александър Невски", на ул. "11 август" и ул. "Дунав", градинката "Кристал" и тротоарите около нея.

Зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов увери, че строителят ще отнесе санкции заради некачествения ремонт. Неустойките при неспазване на срока е 178 хил. лв. на ден - 1% от стойността на договора без ДДС. Максималният размер на неустойката е 3,5 млн. лв., което е до 20% от стойността на договора.