София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Републиканският кандидат за вицепрезидент на САЩ нарече Путин „дребен и злобен“

Отношенията с Русия доминираха дебата на подгласниците на Тръмп и Хилари

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Кандидатът за вицепрезидент на САЩ от Републиканската партия Майк Пенс нарече Владимир Путин „дребния, злобен лидер на Русия“. Това стана по време на дебата му с опонента от демократическата партия Тим Кейн.

Пенс заяви, че Хилари Клинтън като държавен секретар и администрацията на настоящия президент Барак Обама не са показали сила на световната сцена, като „дребният, злобен лидер на Русия сега да диктува условия на Съединените щати, до степен в която най-могъщата държава в света просто се оттегля от преговорите за прекратяване на огъня, докато Владимир Путин поставя система за противоракетна отбрана в Сирия”.

Дебатът между двамата кандидати за вицепрезидент, който ще бъде единствен в кампанията, премина под знака на отношенията с Русия.

Пенс се обяви за използване на военна сила, ако Русия продължи „варварската атака срещу Алепо“ и подкрепи разполагането на противоракетни щитове в Чехия и Полша, тъй като според него на провокациите на Москва трябва да бъде отговорено със сила.

Кандидатът на демократите от своя страна обвини Доналд Тръмп, че непрекъснато хвали Путин.

Според проучванията Пенс е излязъл победител от дебата, като 48 % от анкетираните са на това мнение, а 42 на сто са на обратното мнение.