София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Решаващ ден за Западните Балкани

Историческа среща на върха на ЕС в София

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Лидерите на държавите от ЕС сядат на масата за преговори със страните, които имат желание да станат част от Съюза. Срещата на върха, посветена на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани  - Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Република Македония, Албания и Косово, е първата по рода си от 15 години насам.

Спорната точка е Косово, защото пет от държавите в ЕС не признават независимостта й. Другият основен проблем е името на Македония и дългогодишният спор с Гърция.

В края на преговорите Европа трябва да излезе с обща декларация, която носи името на София. В нея са разписани ясни ангажименти и проекти за интегрирането на Западните Балкани.

Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Ще присъстват също председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, върховният представител за външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан.

Темата на срещата е „Свързаност“ – по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други. 

Освен свързаността и европейската перспектива за страните от Западните Балкани се очаква по време на срещата да бъдат обсъдени и други теми като  опасността за иранското ядрено споразумение и насилието между израелци и палестинци, промяната на пакет "Мобилност", за която настояват от българския транспортен бранш.  

Заради големите мерки за сигурност около срещата столична община призовава да се избягва излизането с лични автомобили. През целия ден движението по булевард „Витоша” между "Патриарх Евтимий" и "Пенчо Славейков" ще бъде спряно.

В района на НДК около хотелите „Маринела”, „Хилтън” и „Балкан” се очакват много сериозни затруднения с трафика.

Вчера огромни задръствания имаше и към Летище София, както и по бул. „Цариградско шосе”.

Междувременно на работна вечеря снощи лидерите на страните от Евросъюза обсъдиха  последното развитие на отношенията със Съединените щати. Акцентът беше иранското ядрено споразумение и международната търговия.