Гледай
на живо

Решават колко пари ще харчи София през 2019 г

Общинарите гласуват рекордния бюджет на столицата

Столичният общински съвет ще гласува днес колко пари ще изгахарчи София през 2019 година. Планираният бюджет е 1,7 млрд. лева.

За поредна година общината няма да вдига данъците и таксите, като ще разчита на по-добрата събираемост.

Приоритетите за тази година са ремонти, образование и чист въздух. За образователна инфраструктура ще бъдат отпуснати 68 млн. лв. От тях 19 млн. лв. са за реконструкция и изграждане на 15 детски градини, а други 9 млн. лв. са за изграждане на физкултурни салони и пристройки към 12 училища.

Повече от 51 млн. ще отидат за основна рехабилитация на улици и мостови съоръжения. Планират се 15 големи обекта - булевардите "Монтевидео", "Т. Каблешков", "България", "Президент Линкълн", Скобелев" и тунела при НДК, изграждане на връзките със Северна скоростна тангента и др. 38 млн. лв. се предвиждат за ремонт и поддръжка на квартални улици.

Тази година ще бъдат пуснати първите осем станции от третата линия на метрото. Първо влаковете ще започнат да се движат от станциите на бул. "Патриарх Евтимий" до бул. "Княз Борис III" при "Красно село", а до края на 2019 г. ще бъдат отворени и 4-те станции до бул. "Владимир Вазов". Ще се купуват и 10 нови метровлака за 22 млн. лв.

Над 133 млн. лв. ще бъдат инвестирани в доставка на нови автобуси и трамваи за градския транспорт. 

За чистотата на града са отделени почти 130 млн. лева, от които 111 млн. лева за почистване на улици и сметосъбиране, а 8.6 млн. лева за почистване на междублокови пространства. Поддръжката на зелени площи ще струва на общината 13 млн. лева, а 15 млн. лв ще са за ново озеленяване. За текущи ремонти на уличната пътна мрежа са планирани 37.5 млн. лева. За осветление на улици и площади ще бъдат дадени 18.4 млн. лв.

Вчера, след едночасови дебати, общинарите във Варна приеха бюджета на морската столица за 2019 г., който е в размер на 497 625 000 лв. 

Бюджетът е рекорден в историята на града и е втори по големина в страната след София Варна ще разполага с близо 104 млн. лева повече спрямо 2018 г., без да има увеличение на местните данъци и такси.