София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Решено: Без знаци за видеоконтрол на пътя

Поправките бяха приети на второ четене

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Народното събрание прие на второ четене поправките в Закона за движение по пътищата, които премахват предупредителните знаци за видеоконтрол.

Депутатите решиха още за нарушения, заснети с видеокамера, за които не се отнемат контролни точки или право на управление на МПС, да се издават електронни фишове. Приетият закон предвижда за срок между 6 месеца и година да се прекратява регистрацията на МПС, чийто собственик го е предоставил на лице без книжка.

Съгласно приетите текстове за период от 6 месеца до 1 година ще се прекратява регистрацията на пътно превозно средство, ако неговият собственик го управлява без да притежава свидетелство за управление на МПС или е употребил алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 промила или наркотични вещества и техни аналози. Същата принудителна мярка ще се въвежда и за собственик, който откаже проверка с техническо средство за алкохол.