София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Решено: Сметната палата проверява БНР

ГЕРБ искат промяна в закона за електронните медии

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Сметната палата да провери финансовото управление на БНР, реши Народното събрание с 116 гласа „за“, без „против“ и с един „въздържал се“ по предложение на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова, Александър Ненков и Красимир Ципов.

Одитът за съответствие при финансовото управление на БНР ще обхване периода 1 януари 2017 г. - 30 септември тази година.

Ревизията започва от 1 октомври, до края на януари докладът на Сметната палата трябва да е готов.

Поводът за проверката е спирането на излъчването на радиото на 13 септември тази година - нещо, което не се е случвало и през Втората световна война, каза от трибуната Боряна Георгиева от „Атака“, член на парламентарната комисия по културата и медиите.

„Проблемът е, че радиото е натрупало 4 милиона дефицит, БНТ - 40 милиона. Целта е след това да променим Закона за радиото и телевизията, защото там има структурен проблем“, обясни Тома Биков от ГЕРБ, който бе избран за председател на временната парламентарна комисия, която ще проверява спирането на излъчването на БНР.

„Няма нужда от този закон, защото той и сега не се изпълнява. За всяка медия трябва да има отделен закон, който да определя правилата, а не с един да се избират директори, а с друг да се дава финансиране. СЕМ не винаги изпълнява ролята си на независим регулатор“, каза Милко Недялков от БСП.