София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Решетников: Радев и БСП са деградета, продадоха се на американците

Пенсионираният генерал анализира политическата ситуация в България

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Новият президент на България Румен Радев разпусна 43-ото Народно събрание, съобщава руският телевизионен канал „Царьград“. В България започва предизборна кампания за изборите на 26 март се казва в материала, озаглавен „Българската интрига: Ще победи ли проруската позиция“.

Според социолозите само пет партии ще влязат в парламента – ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти, ДПС и партия „Воля“.

Новият президент многократно призоваваше за подобряване на отношенията с Русия и отмяна на санкциите срещу Москва, припомня публикацията.

Радев открито заяви, че Крим е руски и Русия не е враг на България. Само че на първата си пресконференция след избирането си той каза, че е натовски генерал и че защитава „евротлантическото членство“ на България по-активно, отколкото досега, се отбелязва в материала.

По този повод „Царьград“ интервюира пенсионирания генерал-лейтенант от разузнаването Леонид Решетников. (В публикации в българската преса се твърди, че номинацията на Румен Радев за кандидат за президент е станала след разговор на председателката на БСП Корнелия Нинова с генерал Решетников през лятото на 2017).

Българският народ е народ-страдалец, казва Решетников в интервюто. Според него българите искат промени, нови лица и нови лидери, но на политическата сцена стоят едни и същи партии.

Вакуумът, който Русия остави, изтегляйкщи се от България и от Балканите като цяло, беше запълнен от американците, които управляват посредством своите креатури, смята генералът.

Народът в своето мнозинство иска политика на сътрудничество с Русия, но елитът задушава тези настроения. На много хора им идва да махнат с ръка и да се махнат. От България са си заминали 2 милиона души. Работят в Европа, допълва той.

Опозиционната Българска социалистическа партия на всички избори говори за Русия. Не къса с ЕС и НАТО, но говори за Русия. Но когато дойде на власт, забравя за Русия и стриктно изпълнява инстукциите на Вашингтон и Брюксел. Характеризирайки ситуацията в България, може да се използва израза на президента Путин за западния политически елит – сериозни процеси на деградация, казва още Решетников.

Според него българските политици са загубили човешки образ – всичко се продава и купува, а народът е отчаян и равнодушен и нямаза кого да гласува. Хората питат какво са получили от това, че България е в ЕС и НАТО, анализира пенсиониранят генерал.

По същество България е полуразрушена страна, а тя винаги е била страна-градина, страна-красавица. Мнозина се кланят на Запада не защото вярват в НАТО и ЕС, а защото се страхуват, че ще ги извикат в посолството на САЩ или местните власти ще ги репресират, казва още Решетников.

Той добавя, че приятелите на Русия в България са много и казват, че са за Русия, но винаги добавят, че са верни на НАТО.

Но, казва Решетников, тази партия, този политик, който ясно заяви, че България е над всичко и неин традиционен партньор е Русия, ще получи най-много гласове и ще бъде първа политическа сила в страната.