София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Решетников сравни българските служби с фашисти

"Този позор не може да се толерира“

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Изпълнителният директор на Дружеството за развитие на руското историческо образование „Двуглав орел“ генерал-лейтенант на СВР Леонид Решетников в интервю за Царград разкри основния мотив на българските сили за сигурност, нападащи местни русофили. Той отбеляза, че "те се опитват да обвинят човек за възгледите му за всички смъртни грехове", а също така "теглят Русия за ушите". "Както във фашизма, те се съдят само по техните възгледи", обясни генералът.

След тревожните новини от България за поредица от задържания и разпити на активисти на местното русофилско национално движение, Царград се обърна за коментар към изпълнителния директор на Дружеството "Двуглав орел" за развитие на руското историческо образование Леонид Решетников.

На изясняващ въпрос събеседникът отговори, че наистина говорим за машинациите на западните "приятели" на Русия.

„Националното движение„ Русофили“ беше подложено на мощна атака от страна на българските специални служби и ,очевидно, чужди държави - коментира генерал Решетников. Много активисти на националното движение "Русофили“ бяха задържани и разпитвани.

"Симпатиите за Русия са постоянни, сега те набират сила", коментира Решетников.

Той припомни, че именно русофилите категорично са се противопоставили на изявлението на българското външно министерство, че Съветският съюз не е освободил България, а само е нанесъл мъка на страната/. Освен това, според Решетников, „Малинов е планирал да говори на годишната среща на Русофилите в Стара Загора, където се събират десетки хиляди хора“.

Според събеседника нападението срещу русофилите на България „е само планирана акция - да се предотврати българските власти да покажат приятелство с Русия, което, най-вероятно, е извършено под натиск от страна на САЩ и други съюзници на САЩ“.

"Няма друг начин да се обясни, защото те се опитват да обвинят човек за всички смъртни грехове", обяснява генералът своята гледна точка. "Русия и Дружеството за развитие на руското историческо образование и другите ни обществени организации бяха дръпнати за ушите."

"Това, разбира се, е безотговорно и грозно", подчертава генералът, отбелязвайки, че българският народ се застъпва за приятелството с Русия и че има официално проучване на местни социолози. "Значителна част от българския народ, почти 70%, подкрепят приятелството и сътрудничество с Русия. "

Тоест, повечето българи изобщо не смятат страната ни за враг, а просто се застъпват за развитието на добри отношения между Русия и България.

"И всичко, което се прави сега, е насочено към подкопаване на тези отношения, както политически, така и икономически", подчертава източникът на Цариград. "Струва ми се, че този позор не може да се толерира."

Що се отнася до действията на българските сили за сигурност срещу русофили и евентуални обвинения, тук, както предполага Решетников, те могат да се опитат да докажат, че „организацията работи за чужда държава“, а членовете й „са получавали пари от някъде“. Въпреки че е кристално честна организация.