София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Рестартираха проекта за АЕЦ „Белене“

„Росатом“ заяви готовност да участва изграждането на централата

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Правителството взе решение да е вдигне мораториума върху проекта за АЕЦ „Белене“ и го внася за гласуване в Народното събрание, съобщи бТВ.

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов обяви, че проектът ще бъда размразен, защото миналата седмица представители на Китайската национална ядрена корпорация обявиха, че са заинтересовани от изграждането на „Белене”.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък обяви, че до края на годината трябва да е стартирала процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене”, ако Народното събрание даде мандат за това. Тя уточни, че не се предвижда държавна гаранция за проекта или ангажимент за изкупуване на произведения ток.

На площадката на централата има два ядрени реактора, които страната ни поръча на Русия преди години. До момента България е вложила 3 млрд. лв. по проекта.

Липсата на висококвалифицирани кадри за АЕЦ "Белене" може да бъде проблем за издаването на разрешение за работата на бъдещата атомна електроцентрала. Това заяви в интервю пред БНР доц. Димитър Тонев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

По думите му, трябва да се прецени какви специалисти има в страната ни по ядрена енергетика, колко добре са подготвени те и кой ще работи по изграждането и поддържането на системите и то да гарантира безопасността. За да бъде даден лиценз за работа на нови мощности, Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) оценява и човешкия фактор, поясни Тонев. 

Да видим как пазарът ще реагира на една такава възможност. Всички разговори водени до момента и всички компании, проявявали интерес досега към АЕЦ „Белене” ще имат възможност да участват, коментира решението на кабинета вицепремиерът Томислав Дончев и подчерта, че в него няма никакви политически нюанси.

Вчера пък първият заместник-генерален директор на държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров заяви, че „Росатом” има готовност да участва в изграждането на АЕЦ "Белене" в България, ако ръководството на страната вземе решение по въпроса. "Ние винаги ще сме готови да помогнем на България в изпълнението на този проект. Ние вярваме, че между нас няма противоречиви истории, нашите отношения се развиват перфектно ", каза Комаров.

Новината, че България възнамерява да се върне към изграждането на АЕЦ “Белене”, Комаров нарече "много добри новини".

По-рано Комаров заяви, че Росатом остава водещият доставчик на гориво за украинските АЕЦ.