София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Революционен дебат между кандидат-кметовете на Истанбул

Това ще бъде първият телевизионен в Турция от около две десетилетия

5 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

Телевизионен сблъсък между претендентите за кмет на Истанбул. Един срещу друг тази вечер ще се изправят кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм и Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия.

Това ще бъде първият подобен дебат в Турция от около две десетилетия. Екрем Имамоглу спечели местните избори на 31 март с лека преднина пред съперника си Йълдъръм.

Въпреки че в Турция през 1980-те и 1990-те години се проведоха политически дебати по телевизията, последният значим дебат се състоя през 2002 г. между Ердоган и Дениз Байкал. Оттогава кандидатите на „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) до голяма степен се въздържат от такива преки конфронтации и партийните чиновници все повече се възползват от появата по проправителствени новинарски мрежи, където биха отговорили на предварително зададени въпроси. Решението на Йълдъръм да дебатира с Имамоглу представлява рязък контраст с предизборните норми на неговата партия, дори и от съвсем наскоро общинските избори в Марш, пред които Ердоган зададе леки въпроси, докато кандидатите на ПСР стояха на заден план.

След седмици на възражения от страна на управляващата партия, Висшата избирателна комисия анулира резултатите от изборите в мегаполиса заради твърдения за нередности и насрочи повторение на изборите на 23 юни. Дебатът е по идея на Имамоглу и ще започне в 21 ч. българско време.