София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Родилка почина при планирано секцио

Бебето е в кома

6 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

Родилка е починала, а бебето ѝ е в кома след планирано секцио в Университетска болница "Д-р Георги Странски". Трагичната новина съобщи съпругът й Владислав Якимов, който се опасява, че случаят може да се покрие.

38-годишната Маргарита трябвало да роди първото си дете - момченце, в четвъртък. Само ден преди операцията медицинските прегледи са показали, че жената е напълно здрава, съобщи Нова телевизия.

Владислав и покойната му съпруга официално станали семейство четири дни преди планираното раждане.

На 26 юли, около 9 часа, той и близките му чакали в коридора на УМБАЛ-Плевен да приключи планираното секцио. То трябвало да бъде извършено от д-р Вася Георгиева и екипа й, която още при първата консултация е поставила условие раждането да е във въпросната болница с нейния екип срещу сумата от 900 лв.

Опечаленият съпруг обясни, че на жена му  е поставена упойка, след което е оставена в операционната зала без надзор.

"Чакахме в коридора и чухме медицинско лице, което обясняваше на други хора да изчакат, защото има операция - секцио, която не е започнала, но има проблем с упойката. В 9.50 часа група лекари извадиха, тичайки детето ми. После на нас ни казаха, че Маргарита е починала в интензивното отделение. Но нито аз, нито близките ми видяхме кислородна маска, когато я изкарваха от операционната. Това не е лекарска грешка, а убийство. Детето ми пък се е задушило. То е в кома. Страх ме е да го кръстя. Още не е записано. Никакви прогнози. Ако оживее, ще бъде увредено", разказва Владислав.

По думите му, лекарите се опитват се да изкарат, че родилката е била с високо кръвно. „Цял живот, милата, е с ниско кръвно", казва мъжът.

Водещата операцията д-р Георгиева не желае да коментира случилото се. Единственият официален коментар от болницата беше, че е разпоредена аутопсия, като резултатите от нея ще бъдат готови в едномесечен срок, а здравното министерство наложи спешна проверка по случая.  В болницата влизат Районната здравна инспекция и изпълнителна агенция „Медицински одит“.

Говорителят на МБАЛ Плевен Момчил Цветков заяви, че към момента не може да даде повече информация по случая, защото тече прокурорска проверка. По думите му трябва да се изчакат резултатите от аутопсията.