София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Родители, чиито деца са отнети, протестираха пред Социалното министерство

Те се обявиха против насилственото извеждане на децата от домовете им

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Родители и близки на деца, които са отнети от родителите си, протестираха пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Исканията им са да спре насилственото отнемане на децата, което се извършва от органите на реда и социалните институции.

Такава е историята на Росица Пачева, която е баба на три деца, отнети наскоро от баща им, след постановление на съда, което определя майката като настойник. Децата са в неизвестност от 18-и октомври. Голямото братче е на 13 години, а другите две близначета са на 9. По-голямото дете е прибрано от полицията, докато е било на училище, а другите са изведени насила от дома им.

Майката и бащата на двете деца са разделени от 7-и август 2013 година. Тогава тя напуска общото им жилище и се изнася без децата си. Те остават при баща си

Тази година майката, решава да потърси родителските си права. В искането си, тя посочва адреса, на който живеят родителите й. Според Росица Пачева, не бившата й вече снаха ще се грижи за децата, а другите им баба и дядо, които живеят в село Глоджево.

По време на протеста, исканията на Росица Пачева и останалите протестиращи беше да получат отговор от министерството, относно отнемането на внуците й.

Към момента Росица и 39-годишния й син Димитър искат да получат отговор, къде се намират децата. Димитър е под домашен арест, с обвинение, че не е полагал необходимите грижи за децата си. По думите на майка му, той притежава къща за гости и с доходите си, е успявал да полага необходимите грижи за трите си деца.

По думите на родител, присъстващ на протеста, отнемането на деца се извършва по програма за приемно родителство, с цел усвояване на средства от Европейския съюз.

Той заяви, че по този начин се прекъсва връзката между дете и родител. Парите по програмата са около 400 млн. лв. за седем годишния период, в който тя действа у нас.

А за Росица и синът й Димитър остава надеждата, че децата отново ще се върнат при тях.