Гледай
на живо

РОДИТЕЛИ НА ПРОТЕСТ: Няма места в детските градини

Над 4000 деца са приети нерегламентирано в детски заведения

РОДИТЕЛИ НА ПРОТЕСТ: Няма места в детските градини Родители излизат на протест днес пред сградата на Столична община. От Националния инициативен комите... thumbnail text

Родители излизат на протест днес пред сградата на Столична община. От Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система твърдят, че обявеното „мащабно“ строителство на детски образователни заведения е крайно недостатъчно и списъците с чакащите за ясла и детска градина деца е огромен.  

Освен това преди два месеца от комитета разкриха, че над 4000 деца са приети нерегламентирано в столичните забавачки по линия на хронични заболявания и така, поради липса на места, по-малките братя и сестри на записани в детските заведения деца трябва да ходят в друго заведение или родителите да преместят и двете в нова детска градина.

Протестиранище настояват  незабавно създаване на работна група, която да изготви  план за построяване на нови ясли, детски градини и училища, съобразени с нуждите на всеки квартал. Също така всяко останало извън класиранията дете да бъде обезщетено с ваучер на стойност единния разходен стандарт.  „Това е временна мярка до построяването на адекватна образователна инфраструктура с цел да бъдат обезщетени семействата на неприетите деца, за които Общината не е осигурила достатъчно места“, посочват организаторите на протеста.

От комитета искат автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини, както и създаване на електронна система за прием в първи клас, както и осигуряване на средства за назначаване на помощник-възпитател във всяка група, която надхвърля числеността на децата, заложена в наредбата.

И не на последно място  Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система иска уволнението на директора на Дирекция „Образование“ Мария  Минчева, както и Ирена Николова – главен експерт в дирекцията, тъй като тези служители на Столична община са доказали, че „нямат волята да контролират качествено системата“.