София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОТЕСТ СРЕЩУ ГРЕШНО СЪДЪРЖАНИЕ В УЧЕБНИЦИТЕ

ДЕЦАТА НЯМА ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ АКО УЧЕБНИЦИТЕ НЕ БЪДАТ ПОДМЕНЕНИ

9 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Срещу погрешно съдържание в учебници се вдигнаха на протест родители във Варна. Те заплашиха да спрат децата си от училище ако помагалата не бъдат подменени, а тяхната информация – редактирана. Родителите дадоха ултиматум от 2 седмици на министъра на образованието Тодор Танев, в който срок учебниците с неточна и непълна информация да бъдат заменени с нови. В противен случай децата  ще спрат да ходят на училище, заканиха се още те.

Недоволните майки и бащи са се договорили със служебния министър Румяна Коларова да бъдат направени необходимите поправки. Със смяната на правителството обаче достъпът до новия министър е останал неуспешен. Родителите са поискали подкрепата на шефката на Регионалния инспекторат по образование Венцислава Генова, като са дали множество примери за учебници с невярно съдържание.

Основните грешки според възрастните се съдържат в учебниците по „Човек и общество“, по които се учат децата в основното образование.Така например в издание на „Просвета“ за 4-ти клас информацията за византийското робство по нашите земи е представено като „съвместно съжителство на българи и византийци.“ По думи на родителите липсват и сведения за ослепяването на 14 000 войници по времето на цар  Самуил. Освен с липсата на фактология и данни, родителите се оплакват и с наличието на уроци за исляма, Курбан байрам и ромски песни в учебниците по Литература и Музика.

Учебниците са съставяни по предварително съставен учебен план от министерството, чиято редакция може да се извърши единствено след изменение на програмата.