София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РОДНИ ПРЕВОЗВАЧИ ЗАПЛАШВАТ С НОВА КОНТРАБЛОКАДА ДО ДНИ

СПИРА СЕ ДОСТЪПЪТ НА ПРОДУКЦИЯ ОТ ГЪРЦИЯ, ВЛИЗАЩА И ПРЕЗ МАКЕДОНИЯ У НАС

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Българските превозвачи готвят нови контраблокади по всички българо-гръцки граници, включително и тази с Македония. Това стана ясно на среща между транспортния министър Ивайло Московски, външният министър Даниел Митов и засегнатите превозвачи. Причината за решението им – нестихващите проблеми по пункта „Кулата – Промахон“, които създават гръцките фермери, протестиращи в продължение на близо месец.
Заплахата на родните превозвачи е да бъде спрян достъпът на гръцките земеделци, внасящи продукция у нас и през границата ни с Македония.
„Ще блокираме гръцката земеделска продукция, която влиза, излиза и преминава през България. Ще блокираме и българо-македонската граница. Всичко това ще стане, ако гърците не решат проблема си до понеделник”

Засегнатите превозвачи са категорични, че контраблокадите ще продължат и в дългосрочен план, ако проблемът по границите с Гърция не бъде разрешен трайно.

От ресорните ведомства се надяват на мерки от страна на ЕК, така че щетите за десетки милиони на родните превозвачи, да бъдат компенсирани.
По думи на Даниел Митов България и Гърция имат дългогодишни отношения, в които са преодоляни може би най-много междусъседски проблеми от всички страни-членки на ЕС.

Митов допълни, че е нужно да бъде създаден механизъм от страна на Брюксел, който да реши настоящия казус и да не позволява неговото повторно възникване за в бъдеще. Такъв инструментариум от мерки обаче към момента липсва.