София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Роми крадат пясък от дюните в Поморие

Това била редовна практика, сочат свидетели

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Скандално видео се появи в социалните мрежи. То е публикувано от сайта „Либерта“. Ето какво гласи текста към видеото:

„Днес станахме свидетели на унищожаването на пясъчнте дюни на северния плаж в Поморие. Пясъкът от дюните се изгребваше с лопата от двойка роми, изсипваше се в черни чували, за да бъде доставен вероятно на точно определено място, заявено от поръчителя на деянието. Очевидци споделиха пред нашата медия, че сме осуетили втория за деня курс. Заварените от нас чували пълни пясък от дюните бяха около 28 на брой.

Изпълнителите на деянието заявиха, че действат по поръчка на трето лице. Хора от съседните сгради споделиха, че не се касае за прецедент, а за практика, на която са ставали вече свидетели. Най-вероятно пясъкът се ползва при строителни дейности, което компрометира качеството на инфараструктурата и сградите в града. Морският пясък е негоден за влагане при строително-монтажни работи, поради високата си степен на соленост, която води до разяждане и разруха.

За опазването на пясъчните дюни, които не са под закрилата на Закона за защитените територии, отговаря Община Поморие, а не РИОСВ-Бургас.

Либерта.бг подаде сигнал до РПУ-Поморие, откъдето изпратиха екип на място. Малко по-късно там пристигнаха и служители на Община Поморие, които натовариха в камион и изнесоха чувалите с пясък, като веществени доказателства“.