София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Роми срещу роми във "Факултета"

Протест срещу местенето на Виетнамските общежития

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Ромите в квартал "Факултета" излизат на протест. Причината е идеята на местната управа да премести  жителите на т.нар. "Виетнамските общежития" на мястото на игрище в района. Това ще се случи като  обитателите на разпадащите блокове ще бъдат настанени в подвижни контейнери върху игрище в района.
 
Според живеещите във "Факултета" подобно местене няма да доведе до реално решаване на проблема с Виетнамските общежития, нито ще премахне гетото, а проста ще създаде ново до домовете им. Те са категорични, че техния бит и култура няма нищо общо с този на събратята им от общежитията. 
 
По думите на недоволните, ако кметът на "Красна поляна" Иван Чакъров не промени намеренията си, те ще изградят жива верига с телата си и ще попречат на преместването на контейнерите.
 
Припомняме, че част от Виетнамските общежития бяха съборени след протести на жителите  именно на "Красна поляна". За идеята на районната управа да настани ромите във въпросните контейнери пък вече са похарчени  2,4 млн. лв.