Гледай
на живо

„Росатом“: Арбитражът показа, че АЕЦ „Белене“ спря заради НЕК

Руската държавна компания твърди, че очаква 620 млн. евро, а не 550

„Росатом“: Арбитражът показа, че АЕЦ „Белене“ спря заради НЕК Руската държавна корпорация „Росатом“ е удовлетворена от решението на Арбитражния съд къ... thumbnail text

Руската държавна корпорация „Росатом“ е удовлетворена от решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева. Това съобщиха в официално становище по случая от дружеството.
Според тях обаче щетите на „Атомстройекспорт“, част от „Росатом“, в резултат на решението на българската компания НЕК за прекратяване на строителството на АЕЦ „Белене“, признати от арбитража в Париж, в размер на 620 милиона евро, а не на 550, както по-рано обяви премиерът Бойко Борисов.
От държавната корпорация на Кремъл заявиха, че с това решение, съдът е показал, че изграждането на централата е провален заради НЕК. Арбитражът е удовлетворил исканията на „Атомстройекспорт“ за извършената дейност до замразяване на проекта, както и за поръчаното оборудване, лихвите и съдебните разходи, включително и услугите на адвокат, които са използвали от дружеството.
От „Росатом“ напомнят, че ако договорът с НЕК беше спазен, АЕЦ „Белене“ вече щеше да функционира.