София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Росен Желязков: Ел. системи ще оценяват водачите по време на шофьорски изпит

Догодина ще бъдат наваксани локомотивите в БДЖ

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Транспортният министър Росен Желязков коментира в студиото на БНТ новите мерки за изпитите за шофьорски книжки. По думите му те са свързани с подобряване работата на "Автомобилна администрация".

“Теоретичната подготовка на водачите в момента се извършва в т. нар. бели стаи. Нашето желание е да направим практическия изпит в "бели автомобили", където електронните системи ще преценяват грешките на водача, подготовката му и т.н.”, заяви министърът.

В момента има два режима - лицензионен и режим по контрол на пътя. Говорим за схеми, които преминават през административна тежест, обясни Желязков.

Мерките за превенция, които се предвиждат, са да се прекъсне физическата връзка между администрация и бизнес с интегрирана система за електронно заявяване и електронно получаване. Компанията "Информационно обслужване" ще направи тази система, допълни министърът.

По отношение контрола на пътя той заяви, че ще бъдат редуцирани броя на областните отдели. Освен това, като допълнителна мярка ще бъде свит броят на дирекциите - те ще станат осем, което ще даде възможност за неочаквана ротация на екипите по отношение на контролните дейности.

Министър Желязков коментира и проблемите в сектора на БДЖ, като потвърди, че в момента има недостиг на 20 локомотива, но през следващата година той ще бъде наваксан. В момента връзката между пътнически и товарни превози се опосредства от Холдинг БДЖ, който всъщност е собственик, каза още министърът.

По думите на Желязков концесията на Летище София все още не е факт, но вече е избран концесионер.