София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Росен Желязков: Хоризонтът на БДЖ е до 2024 г.

Не трябва да се елиминира социалният елемент на транспорта

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Транспортният министър Росен Желязков изказа извиненията си тази сутрин относно все по-честите закъснения на влаковете на БДЖ, които предизвикват възмущението на гражданите.

Той сподели, че има 2 причини за закъсненията: недостигът на локомотиви и мотриси и лошата организация. Според министъра недостигът трябва да се компенсира с наемане на локомотиви. Оглавяващият транспортното ведомство заяви, че напълно съзнава, че това е временно решение, но така поне ще се движат локомотивите.

Желязков каза още, че 6 месеца не може да се организира поръчката. Според него има съпротива, която спъва целия процес.

„Действията, които се предприемат, е закриване на холдинга. Това е съпротива срещу промяна на процесите. До тази година доставката на резервни части се водеха на тефтер. Има около 1 млн. влакочаса“, допълни той.

„Трябва до следващата година да се усети значително подобрение на ситуацията. Хоризонтът на БДЖ е 2024 г. Моят хоризонт е до 2021 г. 2024 г. изтича договорът на БДЖ с държавата. Всеки един от превозвачите в Европа ще може възможността да влезе на българския пазар. Ако това е в интерес на услугата – добре дошли. Ако обаче това елиминира социалния елемент на транспорта – няма да е добре. Транспортът трябва да остане социален и занапред“, обясни Желязков.

Той заключи, че ако БДЖ покрият изискванията за ефикасности и ефективност, те ще останат. От думите му стана ясно и че догодина са предвидени 140 млн. лева за подвижен състав на БДЖ.