София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Росен Желязков отрича да се забранява да си ремонтираме колите

Министърът на транспорта опонира на БСП за законопроекта за МПС

5 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

Няма да позволя увеличаване на административната тежест и спекулации на тема лобизъм и интереси. Така опонира министърът на транспорта Росен Желязков на „Позитано, 20“, където разкритикуваха Законопроекта за пътните превозни средства.

Оттам твърдят, че контролът над техническите прегледи ще бъде даден на частни фирми, а шофьорите щели да се глобяват за саморъчен ремонт на автомобилите си.

"Искаме ефективен контрол на техническото състояние, да е облекчен продавачът и купувачът при регистрация на МПС", отвърна Росен Желязков.

По думите му, темата за автосервизите е неразбираема. Трябвало да се знае кога се правят ремонти, оторизацията и произходът на частите и качеството на труда. "Това е с оглед безопасността на извършваните ремонти и последиците от тях", заяви той.

Според него хората могат сами да извършват ремонтите. "Сервизната дейност срещу заплащане трябва да бъде регистрирана. Всеки може сам да си извърши ремонта любителски, но не и срещу заплащане", категоричен бе той.

Законът за пътните превозни средства е в периода на обществени консултации, които изтичат на 19 август 2019 г. Предстои работната група да прегледа постъпилите предложения и да изготви проект на законопроект.

Според Росен Желязков текстовете ще „могат да бъдат реферирани към кабинета“ едва, когато министърът на транспорта ги подпише.

"Чак когато аз се ангажирам с тях, можем да говорим за наличието на законопроект, който ангажира правителството", каза Росен Желязков.