Гледай
на живо

Росен Плевнелиев на официално посещение във Ватикана

Аудиенцията се състоя във вътрешния площад пред Апостолическия дворец, известен като "Кортиле Сан Дамазо"

Президентът Росен Плевенлиев е на работно посещение във Ватикана. Държавният глава беше посрещнат с военни почести от Папската швейцарска гвардия и приет от главата на Римокатолическата църква папа Франциск, съобщи БТА.
Президентът Росен Плевенлиев бе приветстван от префекта на Папския дом архиепископ Георг Генсвайн, който заедно с част от свитата на папските благородници го въведе в Апостолическия дворец. Съгласно протоколните изисквания държавният глава беше въведен първо в Залата на посланиците.
Аудиенцията се състоя в личната библиотека на понтифекса, която се използва също за заседания на Кардиналския съвет и за срещи на Светия отец с някои от най-високопоставените гости.
Освен президентът Плевенлиев бяха въведени членовете на българската делегация, сред които са народни представители, ръководители на духовни и културни институции, както и българският посланик при Светия престол - професор Кирил Топалов.
Аудиенцията завърши с традиционната размяна на дарове. Папа Франциск подари на президента Плевневлиев плакет с творба на римски художник, символизиращ стремеж към постигане на мир. На папата бе поднесено копие на голяма икона на Св. Климент Охридски и на неговото житие.